Полицай брани врачанско село освен от бандити, и от хищници. Когато не е на служба, човекът не позволява на дивите животни да припарят до домашните.

Тази зима жителите на врачанското село Долна Кремена пропищяха не на шега от набезите на лисици и чакали. Изгладнелите хищници пакостят не само в крайните къщи.

"Един човек удари с вилата един в двора си и то е на 200 метра в село", каза Йордан Поппетровски, жител на Долна Кремена.

"Овци, крави - всичко гъта това", заяви Андрей Георгиев, също жител на Долна Кремена. Той допълни, че опазва стоката с кучета си.

От няколко седмици обаче вълчи вой стряскал селото и парализирал дори домашните кучета.

Организираните хайки не дали резултат. Затова местният полицай, който е и запален ловджия, заложил мърша за примамка и скрит в специално изградено чакало в двора на къщата си, се подготвял за среща с вълка.

"Всичко съм си направил - ток, печка, шумоизолирано е и осветление и всяка вечер от 6.30 докъм 10 съм тук и чакам. Само кога съм дежурен, не ловувам", каза Даниел Маньовски, квартален инспектор на Долна Кремена.

Накрая полицаят прострелял хищника.

"Кеф ми е, мога да ви кажа, че не съм спал цяла нощ от вълнение", сподели той. Бабите дори вече били по-спокойни: "Постоянно ми носят умрели животни, кокошки, какво умре там. Даже един съсед ми е донесъл овца", казва още полицаят.

Освен че осигуряват с охота стръвта за хищниците, местните се хвалят, че точният мерник на полицая е спасил стоката им от сигурна смърт.