Съпругата на убития прокурор Николай Колев - Нанка Колева, разказва пред "Тази сутрин" за убийството и поръчителите:

Имах разговор с Никола Филчев, бяха минали две години от убийството на мъжа ми. Това е първият работен ден на 2005 г., случайно се срещнахме по стълбите и имахме разговор в кабинета му. Аз съм го питала защо уби съпруга ми, а той изпадна в криза, но не в буйстваща криза, а в криза, в която е жалък, когато се огъва, смалява, хленчи, мънка и ми

призна, че е убил ямболската адвокатка

През годините за жалост, вече седем години, медиите не проявяваха никакъв интерес към този случай, не задаваха никакви въпроси на държавните институции, свързани с това убийство и за мен имаше цензура. Това беше забранена тема за медиите.

За мен той призна по-малкото зло. Тогава изпадна в циклофренична криза. За жалост неговата диагноза е такава, че той допуска убийството в болестта си.
 
Мъжът ми беше арестуван 2001 г., лятото, 20 юни. Той знаеше, беше предупреден от колеги, от полицаи, от барети. Сблъсъкът беше с главния прокурор, защото не се подчини да работи по методите и правилата на Филчев. Разпореждаше му да води поръчкови дела без никакво основание.

Най-тежкото беше, че му поръча убийство на колега

На Васил Миков. Той му беше опонент при избора на главен прокурор.

За мен основната връзка е президентът

Президентът изпрати Филчев посланик и той пази неговия авторитет. Новият главен прокурор е от кръга обкръжение на президента. Прокуратурата, макар и с ново ръководство, предоставя още четири спокойни години на Филчев. Дори, когато обявиха, че ще се връща от Казахстан, прокуратурата му осигури спокойствие и сигурност.

Аз бях заплашвана – косвено от Филчев, пряко от зам.-прокурор

Имаше израз: "Ако не спрете да ровите, докъде ли могат да стигнат застрашените – убийците". А аз винаги соча едни и същи хора за убийци. Това, което правя, вече е съвсем открито. Освен това делото за убийството беше пак спряно.

Винаги съм казвала, наред с убийствата, които трябва да се разследват, във връзка с Филчев, които аз знам – те вероятно са повече, това е убийството на ямболската адвокатка, убийството на моя съпруг, убийството на следващата вечер на  бившата барета, психолог, Димов. Винаги напомням, че трябва да се търсят причините около Филчев и при самоубийството на Джамбов. Джамбов, преди самоубийството,

се докосна до проблема "океански риболов"

Моят съпруг също участва в заседание, в което се разглеждаше дело около океанския риболов – незаконно одържавяване, приватизация, свързана с милиони – прибиране на пари. Това е връзката, която аз мога да направя. Единият влезе в този проблем и се самоуби, другият – съпругът ми за жалост му попречиха с убийството. В началото на 2003 г. щеше да започне да пише изложение.

Ролята на Алексей Петров в убийството

на съпруга ми е на организатор. За мен Алексей Петров и Филко Славов (бившият шеф на баретите – бел. ред.) психираха до голяма степен Филчев. Те използваха неговото заболяване. Аз го казах и на Алексей – вие направо го зомбирахте. Съпругът ми никога не му е застрашавал живота, а Филчев го уби.

Коментарът на бившия вътрешен министър Емануил Йорданов - вж. тук