На Сирни Заговезни в Димитровградско, ергените обстрелваха момите с огнени стрели. Ритуалът се нарича "Джавка".

В димитровградското село Крепост Сирни Заговезни спокойно може да се нарече и ден на влюбените, но в нашенски вариант. Общото между християнския и католическия празник са огнените стрелички с които ергените обстрелват момите, в един позабравен, почти езичен ритуал

"Младите ергени по този начин изказват чувствата си към младите момичета, с така наречените "джавки" - това са именно огнени стрелички. Те се запалват и се изпращат на момата, която определеното момче харесва", обяснява Димитрия Русева.

Единственото условие, за да се изпълни ритуалът е в селото да има влюбени двойки. Ако пък все още младите не са се залюбили, трябва да има поне симпатия, като инициативата е в ръцете на мъжа.

Стрелите се палят от накладения в центъра на селото огън и после се изстрелват по избраницата. Ако изстрелът е точен, вече имаме двойка.  

И както подобава за влюбени, този ден си има и своята чисто българска народна любовна песен. В Димитровградско тя е "Стоян стрялка стрялна", което в превод от местният диалект означава "Стоян стрела изстреля".