Повече сол в айряна - това показват последните лабораторни изследвания на напитката, традиционно купувана най-много през лятото. Анализите показват, че в някои от продуктите има завишено съдържание на готварска сол и сухо вещество.

Според проф. Йордан Гогов от Агенцията по безопасност на храните превишението не е опасно за здравето. "Голямото количество сол не е за препоръчване, но става дума за много малки несъответствия", обясни Гогов. По думите му, ако се прецени, че има опасност от злоупотреби с качеството на млечната напитка, може да се разработи предложение за изготвяне на стандарт за българския айрян.

Според производителите стандарт за айряна не е нужен, стига да се спазват рецептите. Някои от тях са на мнение, че ако се тръгне по тази логика, трябва да бъдат изработени стандарти за абсолютно всичко.