Съединението на България се състоя, защото и политическата класа, независимо от нейните идеологически различия, и обществото, въпреки неговите социални разслоения, са гледали в една посока и са били единни в общия си стремеж да обединят всички българи в една държава. Това се посочва в поздравление на премиера Бойко Борисов по случай 6 септември - Деня на Съединението, разпространено от правителствената пресслужба.

"Понякога по-трудно, понякога - по-лесно, но обединението винаги е възможно. Не е необходимо ежедневно да си припомняме, че всеки сам може да постигне нещо, но само всички заедно можем да постигнем това, от което България и българите имат нужда", посочва премиерът Борисов.

По думите му да бъдем на различни мнения по определени въпроси не означава, че успехът на страната ни и достойният живот на всеки отделен човек не могат да ни обединяват.

И когато днес говорим за повече държавност, имаме предвид именно това - институциите да работят в полза на обществото, а обществото да е партньор на институциите за доброто на страната ни, заявява министър-председателят.