Пожарът в бързия влак София - Варна, който наложи да бъдат свалени всичките 200 пътници в него, бе потушен през нощта. Запалилата се в търновското село Ресен машина за втори път спря принудително снощи. Този път гръмотевична буря прекъсна контактната мрежа и остави за часове повече от 200 пътници във вагоните на 10-тина километра след Горна Оряховица.

В крайна сметка влакът пристигна във Варна в 3.30 часа.

И при двата инцидента пострадали и жертви няма.

Машината минала технически преглед в сряда сутринта, преди да тръгне от София. Локомотивът, който се е запалил, обаче е бил стар.

Пожарът лумнал на около километър преди гарата на Ресен, вчера в 17.30 часа. В последствие огънят обхванал първите два вагона, но пътниците са имали време да се изнесат.

Превозени са с автобуси до Горна Оряховица, откъдето се прекачват на друг влак за Варна. След 10-тина километра обаче гръмотевична буря къса контактната мрежа. Влакът изчаква около два часа, да бъдат поправени жиците, по които тече 25 хиляди волта ток. Министърът на транспорта Ивайло Московски назначи комисия за разследване на инцидента.

Заради инцидента днес до обяд влаковете в страната се движеха с големи закъснения. По линията Варна-София закъсненията бяха с по три часа и половина. С пет часа пък закъсня международният влак София - Москва. Всички влакове се движат по разписание, съобщиха от националната компания "Железопътна инфраструктура".