Народното събрание прие актуализацията на републиканския бюджет след повече от 13 часа дебати. Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков похвали работата на правителството заради финансовата стабилност в страната в условията на световната икономическа криза

"Не намалихме пенсиите, не намалихме заплатите, поехме още социални тежести - само един пример, днес, няколко часа по-рано румънският президент е предложил пенсиите да се облагат с 16 % данък. България е с най-адекватна за трудностите и кризата фискална политика”, коментира Дянков.

От текстовете в актуализирания бюджет става ясно, че 116 млн. ще получат тютюнопроизводителите. За пътища и други инфраструктурни обекти ще има 180 млн. лв., но не и 138 милиона за общините. А за лекарства парите в държавната хазна са с 36 милиона по-малко.

Новите числа в бюджета предизвикаха спор. В началото - просто технически. Председателката на парламента направи забележка на шефа на бюджетната комисия, че чете неправилно актуализираните числа в колонките.

После споровете станаха по-ожесточени. Тръгнаха от изненадващото предложение на БСП да се задели 1 млн. лв. за борбата с комарите в крайдунавските общини. Към настоятелните искания на социалистите се присъедини и ДПС. Финансовият министър Симеон Дянков успокои страстите:

"От Фонда за бедствията и авариите са заделени средства и не се налага допълнителни средства в тази актуализация на бюджета”, заяви той.  

Лидерът на БСП видя възможност бюджетът да се използва за политическа цели и разкритикува увеличаването на разходната му част и свиването на приходите с 2 млрд.

"Прави се скрит резерв на правителството за необосновани, неконтролирани, непрозрачни плащания за реализацията на политически цели”, заяви Сергей Станишев.  

Иван Костов реагира срещу недовършената административна реформа и решението бюджетните разходи да се свият за всички ведомства, с изключение на МВР и отбраната.

"Поддържат се структури, които не са съкратени още от тодорживково време и не е прав Цветанов да казва, че не трябва да се реже от неговия бюджет. За какво му е цялата тази организация от свръх скъпоплатени и защитени служители на МВР, за какво му е това чудо цялото”, коментира Костов.

- Категорично, каквито корекции бяха прието до тук, това ще бъдат и до края- заяви в интервю за bTV Новините председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. - Основната част от бюджета на второ четене е приет и не е възможно в тази част, която остава, а това са именно разшифровки, приложения и т.н., да се правят корекции, след като основната част е приета.

- От ляво ви обвиняват, че няма да изпълните с 2 млрд. лева приходната част на бюджета. От дясно пък ви обвиняват, че сте заложили прекалено много разходи. Всеки иска харчове за нещо и всъщност не са направени никакви реформи. Очаквате ли все пак сините да ви подкрепят и как ще отговорите на тези критики?
- Сините дали ни подкрепят или не, се вижда от гласуването текст по текст. Законът се приема на второ четене, именно текст по текст. Всеки може да подкрепи един или друг текст. В този смисъл, може да се види кои текстове подкрепят те. Колкото до обвиненията от ляво за това, че приходите се намаляват, всъщност това е и основната причина да правим актуализация на бюджета. Това, че рамката, която беше заложена миналата година, в приходната част, драстично няма да се изпълни с около 2 млрд. на консолидирана основа.

Точно поради тази причина се налага да се правят корекции и в разходите. Обвиненията основно бяха, че това се дължи на некадърността на правителството да се събират приходите. Смятам, че това са абсолютно повърхностни и популистки изказвания, защото на всички е ясно, че кризата, в крайна сметка, е основната причина приходите да падат, както и това, че българската икономика или по-скоро структурата на БВП, която България произвежда, се променя, и в този аспект рязко спадат косвените данъци, които са основния източник за бюджета - заяви Стоянова.