Започналата проверка на детските кухни показа, че няма официално утвърден рецептурник за приготвянето на храната. Екип на bTV във Велико Търново беше тази сутрин на проверка заедно със здравните инспектори.
В проверяваната детска кухня менюто е седмично. Родителите сами избират грамажа на храната в съответствие с нуждите и здравословното състояние на своите деца.
В обекта липсват условия за дезинфекция на стъклени съдове, но според проверяващите проблемът е решен с опаковките за еднократна употреба.
От проверката се вижда, че и продуктите за храните се съхраняват правилно. Има отделни кътове за подготовка на зеленчуци, за подготовка на яйца, има миячно отделение, всички суровини се съхраняват правилно по групи.
Единственият проблем, на който екипът ни се натъкна, е липсата стандарт за приготвянето на храната в детските кухни. Всъщност рецептурник има, но той е от 1983 година и не е одобрен от Министерство на здравеопазването.
„От само себе си се разбира, че този нормативен документ, ако въобще може да се нарече така, е доста остарял. От много години нас ни убеждават от различните висшестоящи институции, че се работи по такъв нов рецептурник, но все още не е издаден, за разлика от другите обекти за хранене на деца в детските градини и в училищните столове”, казва Нели Иванова, директор на РИОКОЗ - Велико Търново.
До този момент инспекторите по контрол на храните са проверили 17 обекта, в това число кухни-майки и пунктове за раздаване на храна. Груби нарушения не са констатирани. Обобщен анализ от проверката ще бъде изготвен до края на месеца.