Глутница озверели кучета се промъкнали в столичния зоопарк и разкъсали до смърт осем муфона, четири елена и една сърна. Репортаж на Мария Ванкова.

Инцидентът е станал преди около седмица, през нощта. Няколко бездомни кучета прескочили една от оградите на зоопарка, благодарение на построения в непосредствена близост паркинг.

"Паркингът е построен на много ниска кота, на 60-70 метра под оградата и оттам са прескочили. Никой , който е строил тука, не ме е питал може ли така, не може ли. Никой не ме е предупредил и така вече е станал инцидентът", коментира Иван Иванов, директор на зоопарка.

На следващата сутрин служителите на зоопарка откриват следите от кучетата.

Глутницата кучета са успели да проникнат първо в клетката зад мен, ровейки. Оцелели са само мъжките видове елени, защото са се отбранявали с рогата си.

Охранителите, които са били на смяна, са наказани.

По думите на директора инцидентът е можело да бъде предотвратен: "Да, има начини, реши ли човек, може да прескочат оттатък, да прескочат мантинелата, да слязат долу да подгонят животните". Той каза още, че служителите в зоопарка не са имали оръжие: "Сега имат газови пистолети, на всяка смяна са раздадени по 3 газови пистолета", допълни той.

Директорът вече е поръчал нови животни. Те ще му бъдат доставени от ловни лесничесйтва и други зоопаркове.