Какво е "безкрайно въртене" и кои са хората, които летят с птиците в разредения въздух на Хималаите? Отговор на тези въпроси потърси Иван Георгиев, който се срещна със световния рекордьор в най-опасната дисциплина на парапланеризма.  

"В началото ме мислеха за луд. Определено страхът е нещо, което те запазва жив, но определено преди да започнеш да правиш фигурата, изпитваш смесени чувства. Хубавите са повече винаги - затова го правим".

Хорацио и Веселин не се смятат нито за герои, нито за луди. Обичат да наричат себе си момчета, които просто преследват мечтите си.   

"В началото, представете си, аз съм 14-годишно момче, което мечтае да лети като Батман и Супермен и да прави номера във въздуха. На майка ми и беше много трудно. Днес всичко е различно и някак по-лесно - в школата, в която аз се научих да летя, сега тренират всякакви хора - имаме 72-годишен мъж и 13-годишна ученичка", споделя Хорацио Лоренц.

Когато започва да лети, той заменя уроците в гимназията с постоянни тренировки. Скоро след това в парапланеризма се ражда най-опасната фигура - т.нар. „безкрайно въртене". Неин автор е превърналият се в легенда испанец Раул Родригез.

"Когато той сподели идеята си за превъртането, никой не повярва, че това е възможно! Но когато го видяхме си казахме ооо, да! Възможно е!", разказва Хорацио.

Той е братовчед на изобретателя на фигурата. Ученикът обаче бързо надминава учителя си. С помощта на българския си приятел, Хорацио поставя световен рекорд по поредни превъртания с парапланер.

"По време на този номер, тялото на човек изпитва сила шест пъти по-голяма от земното притегляне. Това означава, че усещаш тялото си шест пъти по-тежко. Пътуването до Непал с Весо, скокът от хеликоптер и стремежът към нещо невиждано - това беше сбъдната мечта! Заминах с идеята, че ще направя 250 превъртания, но това просто не ми беше достатъчно", смее се парапланеристът.

На 5 декември миналата година испанецът прави 281 поредни превъртания през оста на парапланера си. Това е с цели 70 пълни оборота повече от предишния рекорд.

"Осъзнах, че с помощта на Весо мога да постигна това, за което мечтаех от толкова време. Хималаите се оказаха подходящ декор за най-екстремното изживяване в живота ми. Там горе, на 5000 метра във въздуха, заобиколен от най-високите върхове в света! Това усещане е трудно да се опише", признава Хорацио.

През зимата Веселин лети с туристи над бреговете на Южна Африка, а през лятото обикаля света в търсене на съвършеното място за парапланинг. Противно на здравия разум, той вярва в идеята "Колкото по-високо, толкова по-сигурно".

Двамата с Хорацио са в България, за да подготвят документален филм за приключението си в разредения въздух на Хималаите.

"Има летене с птици в Хималаите, световен рекорд, невероятни гледни точки. От глезена на крака, от коляното, от ръката, от лицето, от каската, от гърдите, от гърба, от вървите, от въздуха и от земята", обяснява Веселин Овчаров.

"Ще се видим в небето! Ще бъдем там и ще правим лудости!", заканва се Хорацио.