Модните къщи "Гучи", "Версаче" и дизайнерът Джон Ричмънд представиха колекциите си прет-а-порте за мъже есен/зима 2011-2012 г. в Милано, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Гучи" сякаш обявява раждането на "нов денди", който обича да съблазнява. Преобладават есенните тонове - кафеникаво, седефено, земните цветове. Някои облекла са с акценти в петролно синьо и виолетово, които ни връщат към модата през 70-те години на миналия век.

Панталоните се свличат надолу и се носят с високи обувки или мокасини. Силуетът е ретро. За уикендите са предвидени пуловери от ангорска вълна.

"Съобразих се с каноните в облеклото на "Гучи", като отново въведох някои елементи от 70-те години", заяви дизайнерката на модната къща Фрида Джанини. Материите са чувствени и луксозни - еленова или щраусова кожа, кашмир.

За вечерно облекло са предложени черни кадифени костюми в комбинация с лачени обувки.

Всъщност същото облекло представи и дизайнерът Джон Ричмънд, който облича футболисти и телевизионни знаменитости.

Колекцията му включва копринени ризи, украсени с щампи, кожени якета, якета с големи качулки като тези в сериала "Саут парк", кожени палта.

Донатела Версаче е заложила на рок тенденциите в модата - черно, комбинирано понякога със сиво, кожени якета, но също облекла с акценти в синьо, червено, виолетово и розово. Раменетеса импозантни, саката са издължени.

Вълнените палта са с яки от астраган. Пуловерите са украсени с релефни геометрични мотиви, които придават триизмерен ефект, а обувките са остри.

В колекцията на Долче и Габана вниманието привлякоха облекла в бонбонено розово, ментово зелено, лимонено жълто. Някои от тях са украсени с щампи на Мики Маус и Кока-Кола. Панталоните се стесняват на глезена. Представени бяха също кожени палта и якета с качулки. За вечерно облекло са предложени тениски с надпис "Love Me Tonight".

Колекцията на лейбъла "Александър Маккуин" пък включва палта с високи яки, които са предназначени да осигурят защита срещу студения вятър. Много яки са украсени с кожа. Доминира стилът милитъри. Някои палта с високи яки напомнят облекла на вампири. Представени бяха също кожени якета, носени под тренчкоти.