"Когато се гласуваше закона за бюджета Лютви Местан обеща протести. Директно. Просто заяви, че ще има протести. Тогава предупредих премиера, след думите на Местан, и си позволих да му кажа къде ще бъдат те. Предполагам, че те са се подготвили за това, имам предвид правителството", каза лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция. Иван Костов в предаването "Тази сутрин".

"Правителството няма да позволят разрастване на протестите на тютюнопроизводителите. Естеството на проблема е неправилната политика на предишното правителство и това разфокусира протеста и той не може да бъде насочен към сегашния земеделски министър", каза още Костов.

Тютюнопроизводителите се осигуряват примерно на сума 65 лева и взимат 130 лева пенсии. Това е несправедливо за хората, които са се осигурявали нормално. Има очевидна несправедливост в цялата пенсионна система и тя иска корекции, което ние казахме на ГЕРБ. На тази база се отварят пролуки за социални протести, подчерта лидерът на ДСБ. Хората трябва да знаят, че трябва да се осигуряват, за да очакват пенсия. Тези хора, които са предимно български турци са главно в тази група. Всички социални мрежи на държавата ги дърпат, каза още той.

Министърът на здравеопазването започна рационализирането на болниците - най-големите протести са в тези райони. По същия начин с образованието - смесени класове с лошо преподаване. Така същото е и с болниците - скъпоструващи училища и болници, но с лошо обслужване, подчерта Иван Костов. По този начин изкуствено се създават гета, което е голям проблем, категоричен е Костов.

Той е изпратил вчера писмо до комисията "Кушлев" по повод имотите на върхушката на Доган, както я определи самият той. Поставено лице пере пари на върхушката Доган, убеден е Костов. Според него те трябва да разберат, че за това се седи в затвора. По този повод Иван Костов ще има среща и с Главния прокурор в близките дни. Ясно е кой е мозъкът на тези неща и това е Ахмед Доган, който обяви, че ще се занимава с икономическата политика на ДПС, посочи лидерът на ДСБ.

По повод на несъгласието си с идеите на Илиян Михов за Валутния борд Костов каза, че това са много сериозни проблеми. В тези идеи има желание, според него за връщане на ситуацията от 1996 г., когато се "опростиха" задълженията на кредитните милионери. А и сега те не са малко, цитира Костов данните на БНБ.

Неслучайно и леви и десни се обединяваме около несъгласието си с включването на Илиян Михов в правителството, защото сме изстрадали онези времена, посочи Костов. Той добави, че Илиян Михов не се е отказал от тази си идея. „Илиян Михов трябва много навътре да влезе в обстановката и тогава да се произнася”, заяви още лидерът на ДСБ.