Актрисата Ашли Джъд пише първата си книга, в която разказва подробно как болезнени преживявания в детството й са я стимулирали да работи в полза на изоставени жени и деца от бедни страни, предаде Ройтерс.

Мемоарите на 41-годишната Джъд ще бъдат издадени от "Рандъм хаус". Книгата все още няма заглавие. В основата й са  500 страници от дневник, в който Ашли Джъд описва как се е справяла с травмите от разбитото си детство. Джъд е израснала в Кентъки и Тенеси с майка си, кънтри звездата Наоми Джъд. Мемоарите на актрисата ще излязат на пазара през 2011 г.

Ашли Джъд в последно време е по-отдадена на университетското си образование и на различни хуманитарни каузи, отколкото на актьорската си професия. Звездата от трилъра "Двойно убийство" разкрива, че ранните й преживявания са я вдъхновили да работи като посланик на програмата Youth AIDS за предпазване от СПИН на младите хора по света.

През 2006 г. Ашли Джъд се подлага на лечение от депресия. В интервю за сп. "Глемър" актрисата споделя, че смяната на 13 училища за 12 години и животът й ту с майка й, ту с баща й, ту с баба й, са я превърнали в "свръхбдително" дете и "обсебена" перфекционистка като възрастна.

Ашли Джъд, чиято полусестра Уинона Джъд се изявява като кънтри певица, се е снимала едва в няколко филма от 2006 г. Последният от тях е "Феята на зъбките", който излезе на екран в САЩ миналата седмица. Актрисата е омъжена за автомобилния състезател Дарио Франкити. Неотдавна Ашли Джъд е записала магистратура по публична администрация в Харвардския университет.