Родителите на ученици в столично основно училище сигнализираха за конфликта си с директорката, която тихомълком подготвяла училището за даване под наем, в разрез с правилата и при съмнителни обстоятелства. Рада Домусчиева провери случая.

Проблемът започва от една бележка с която от училището изненадващо уведомяват родителите, че след пет дни децата им минават втора смяна, при положение, че там се учи само сутрин. Училището "Николай Лилиев" е в Лозенец, където наемът на квадратен метър площ е 4 евро и половина.

"Предпочетох училището защото е само първа смяна", признава Елина Димитрова.

"Пет дни преди началото на втория срок. Става дума за настаняване на частно училище, защото щяло да плати. Оказа се, че е ясно кое е училището, кога ще дойде, цялата процедура е непрозрачна. Според мен няма такъв търг, но пък е ясен наемателят - училище "Орфей", обяснява Боян Пачов.

"Моята информация е, че това училище "Орфей" е собственост на дъщерята на инспекторката в Столичния инспекторат по образованието Лили Кошарска", поясни Невена Панчева.

"Не трябва да се прекратява борбата за това училище, защото пролетта или лятото тази тайна приватизация ще стане факт", смята Детелин Бояджиев.

Информацията за конфликт на интереси екипът ни отнесе до Столичния инспекторат по образованието, чиято служителка беше спомената от родителите.

"Г-жа Кошарска като начален педагог е обявила в декларацията си, че е свързано лице и, че дъщеря й е собственик на такова училище. Но когато говорим за отдаване под наем, няма конфликт на интереси", заяви Ваня Кастрева.

Екипът отправи питане до Столична община има ли въобще такъв конкурс за отдаване под наем на части от 122 ОУ "Николай Лилиев". Проверката установи, че такъв търг няма. Директорката обаче твърди друго:

"Започнала е процедура, която включва конкурс, ще се явят кандидати. Конкурсът още не е спечелен. Процедурата е обявена в началото на декември", обясни Стоилка Костова.

На въпрос към родителите как са разбрали, че точно училище "Орфей" ще бъде настанено в сградата, родителите обясниха, че директорката го е казала на родителска среща.