Софийският градски съд даде ход на делото срещу бизнесмена Христо Ковачки. Съдът отхвърли като неоснователно искането на защитата за отвод на съдебния състав.

Защитниците поискаха повторно връщане на делото на прокуратурата, тъй като според тях поправеният обвинителен акт не е формулиран по законосъобразен начин. Съдът не уважи искането. Масагистратите отхвърлиха и искането делото да се гледа по съкратената процедура. Така ще трябва да се разпитат всички свидетели. СГС не допусна гражданския иск на Министерството на финансите в размер на 16 млн. лева.

След прочитането на обвинението защитата за втори път поиска връщане на делото. Този път адвокатите заявиха, че са били допуснати нарушения при изготвянето на обвинителния акт и така обвинението ставало неразбираемо и се нарушавало правото на защита. Съдът отхвърли и това искане.

Христо Ковачки е обвинен за 16,78 млн. лева неправомерно приспаднат ДДС. Обвинителният акт е около 100 страници, а материалите по делото са 350 тома.

Защитникът му - Илиян Василев, твърди, че обвинителният акт срещу бизнесмена е негоден за иницииране на наказателно производство. Според него заради допуснати неточности в обвинителния акт се стига до затруднения в правото на защита. Има противоречия между фактическата обстановка и данните, посочени в диспозитива на обвинението, твърди защитникът.

Не са посочени факти за фиктивност на сделките, коментира Василев, според когото прокуратурата не е посочила доказателства, които да обосноват умисъла на престъплението, в което Ковачки е обвинен.

Христо Ковачки заяви в съдебната зала, че не разбира в какво е
обвинен и не се признава за виновен.