Спешната помощ за тази година е с увеличен бюджет - с около 30 милиона лева. В какво ще се изрази по-добрата здравна помощ обясни д-р Ивиан Бенишев, началник на "Спешна медицинска помощ" (СПМ) към Министерството на здравеопазването.

Какви са новите моменти в СМП през тази година?

Екипите на СМП, разположени на територията на всички общински болници в страната, ще продължат да извършват работата както досега. В много от населените места ще бъде засилена тази медицинска помощ в т.нар. "спешни кабинети".

Тези кабинети ще имат за цел населението да намери във всяко едно време, в което има нужда от медицинска помощ, на мястото, където е свикнало да намира тази медицинска помощ, 24 часа в денонощието. На територията на филиалите за СМП да намира квалифицирана лекарска помощ.

Kак ще повишите мотивацията на лекарите в спешна медицинска помощ?

Към момента се обсъжда в бюджета до 10% увеличение на заплащането на кадрите в системата на СМП.
Отделно от това се предвиждат средства за заплащане на дежурствата на всички онези, които биха желали да се включат в тези денонощни дежурства с оглед осигуряване на медицинска услуга  в определено населено място за 24 часа.

Д-р Георги Гелев, директор на Център за спешна помощ–София, също отговори на въпросите на д-р Вергиния Николова: Ще съумее ли СМП да покрие затворените болници в малките градове?

В страната ще се подсили спешната помощ с още един екип, който няма да излиза извън лечебното заведение. Ще се намира там, където е нашата спешна помощ във филиала за 24-часово дежурство. Всеки там ще намери лекар да го прегледа и това ще е спешен лекар.

През тази година ще имаме едно повишение на заплатите с 10%. Ще има осигурени средства за капиталови разходи, което вероятно включва линейки, апаратура за дооборудване на филиалите, които съществуват по страната.  

Какъв е пътят на пациентите, които се нуждаят от СМП?

Когато още на място се прецени, че това не е по силата на общинската или даже на областната болница, директно се транспортират до лечебното заведение на високо ниво - да кажем университетска болница. Що се отнася до човек в нужда, който счита, че е болен и наистина е болен, да достигне до лечебното заведение - за това няма проблем.