На фона на статистиката, че цените на строителството плавно започват да падат, във все повече областни градове се наблюдава началото на жилищна криза. Примерът идва от Търговище, където картотекираните крайно нуждаещи се семейства са четири пъти повече от наличните жилища. Към града масово прииждат хора от близките села, които също няма къде да живеят.

Хората масово се натискат да влязат в общинско жилище, защото ако двустаен апартамент на свободен наем е 150 лева, същия даден от кметството е за по-малко от 50 лева. 1300 са семействата, които имат право да бъдат настанени. Имотите обаче са по-малко от 300.

"Това е защото повече от 20 години на практика Община Търговище, а и другите общини в Република България не са имали възможност да инвестират в строителството на нови социални жилища", обясни Стоян Станчев - заместник кмет на Община Търговище.

За жилище са чака с години и не само, че не се строят нови жилища, но и старите се рушат. Десетки семейства живеят в къщи с висящ статут, оставени на доизживяване, докато паднат.
За общински домове в Търговище е отделено бивше общежитие. Преди две години тъкмо бил изготвен проект за ремонта му и мярката за финансиране била свалена от оперативната програма "Регионално развитие".

"Не сме в състояние да отделим нито един лев за ремонт и рехабилитация на това общежитие с наши средства. На практика единствената ни възможност като община да реагираме и по някакъв начин да увеличим жилищния си фонд представляват възможностите на програмите от Европейския съюз", каза Стоян Станчев.

Друга една идея на кметството също се провалила. Предложили на фирми да строят около центъра срещу даване на апартаменти в новите сгради. Заради кризата обаче повече от година строежите в града са замразени.