Продължават вълненията около закриването на малките болници, които не покриват изискванията на здравната каса. В повечето случаи такива болници са натрупали доста дългове. Има обаче и малки болници, които печелят.

Такава е болницата в Свиленград. Там парите за лечение стигат и дори остават и това не е виц, а факт.Вече трета година лечебницата реализира солидна печалба без да разчита на финансова инжекция от държавата или общината.

"Общинския съвет не е гласувал нито една стотинка помощ на общинската болница , това, което ние сме поели като ангажимент е свързано единствено с инвестициите във базата", каза Георги Манолов - кмет на община Свиленград.

За три години общината напълно санира и ремонтира сградата на болницата и днес тя прилича повече на хотел.

От болницата инвестират печалбата в модерна апаратура и така привличат лекари - специалисти от големите градове, а след тях вървят и новите пациенти.

За последната година през болницата са минали близо 7 хиляди пациенти, сред тях и много чужденци. С годините лечебното заведение непрекъснато разширява дейността си, но запазва сравнително малко персонал. Въпреки добрите резултати днес ръководството не може да гарантира, че тази година лечебницата няма да закъса. Причината е, че от София вече има сигнали за въвеждане на лимит на парите по клиничните пътеки.

Ако парите по клинични пътеки бъдат намалени с 33 %, както се очаква , само след 4 месеца болницата в Свиленград вече ще е на загуба. А лекарите от пограничния град вместо да лекуват, казват че може да започнат да стачкуват на пътя за Турция.