Министерство на транспорта планира нововъведения при обучението на млади шофьори - до края на годината ще бъдат въведени електронни листовки на шофьорските курсове. Целта е да се намали възможността за купуване на книжки.

Въвеждането на електронната листовка е мярка, която се харесва на всички - администрация, инструктори и курсисти. Последните обаче са скептични, че това ще спре корупцията.

Транспортният министър е на друго мнение - възможности за манипулация и помощ от инструктора няма да има. „Направено е така, че да не съществува какъвто и да е шанс за манипулации. Системата ще отчита сама времето за решаване, ще оценява сама решените тестове, кандидатите ще могат да си проверят грешните отговори”, обясни той.

Броят на въпросите ще бъде намален от 60 на 45, но комбинациите ще са хиляди.

Според автоинструкторите въвеждането на електронна листова ще ограничи възможностите за корупция, поне при теоретичните изпити. Те признават обаче, че има още много пропуски при изпита кормуване, защото съществуват начини за манипулиране на видеонаблюдението.

Новата електронна листовка ще бъде въведена най-късно да края на годината, но ще има гратисен период, през който изпитите ще могат да се провеждат на традиционната хартиена или на електронна листовка.

Независимо от поредицата тежки пътни инциденти и сигналите за нарушения от страна и на държавите служители, министърът на транспорта заяви, че от септември предвижда да увеличи възнагражденията в Държавната автомобилна инспекция. Инспекторите ще получават допълнително бонуси от събраните глоби.