Рожденичката Маргарита Пуева гостува в предаването "Тази сутрин", за да представи книгата си "Поклон пред кралицата" и да разкаже за най-новата си изложба, която се открива днес в галерия "Арте" на Раковски №183.

Книгата на известната скулпторка е своеобразен "поклон" пред "кралицата на изкуствата" - скулптурата. "Така я наричаше моят професор по скулптура и твърдеше, че няма по-ревнива любовница от кралицата на изкуствата. Тя иска да бъде ухажвана всеки ден и ако не й се обръща достатъчно внимание, жестоко си отмъщава", обясни Пуева и допълни, че тя самата не е усещала на свой гръб колко отмъстителна може да бъде "кралицата". "Мисля, че предостатъчно много съм й дала, което пък в известен смисъл ме е ощетило в личен план".

Поводът за написването на книгата донякъде е свързан именно с тази щета, която е понесла в живота си авторката в името на изкуството. "Така се случи през последната година, че аз съм преосмислила целия ми живот. Преценявам, че не е необходимо чак дотам да се прекланяме на която и да било кралица и да й се принасят чак толкова много жертви", смята Пуева и разкри пред зрителите на bTV, че всъщност причината за промените в мисленето и в целия й живот е фактът, че е срещнала любовта на живота си в лицето на друг творец - художник от България, с когото Пуева живее и твори в Холандия. "Той стана причина да се преместя и да преосмисля, че "кралицата" би трябвало да ми даде малко право на лично щастие, въпреки че аз продължавам да съм много внимателна към нея."

Освен с книгата си, Пуева може да се похвали и с нова изложба на българска територия. Тази вечер, навръх рождения си ден, скулпторката ще представи новите си творби в галерия "Арте". Пуева споделя, че винаги се е интересувала от изкуството в България и при всяко прибиране в родината не пропуска да обиколи галериите и да разгледа изложбите не само в София, а и в Пловдив, Велико Търново и Русе.