МВР направи обстойна ревизия на криминалния контингент и както каза вътрешният министър по време националното съвещание на ръководството на МВР, около 250 – 300 са лицата, които тормозят обществото. Това каза в предаването "Тази сутрин" главният комисар на МВР Калин Георгиев.

Направихме една много обстойна ревизия на криминалния контингент на базата на едно разпореждане на главния прокурор и министъра на вътрешните работи. Бяха концентрирани усилия в тази насока, беше направен анализ и на практика се установи, че във всеки един град има двама-трима, а в София и малко повече, хора, които носят забавни прякори – Банана, Бизона, Дебила, хора, които са известни в регионите, обясни Георгиев.

Някои имат връзки на регионално ниво, други имат клетъчни връзки със столицата, но това вече е „кухня”, допълни той. По думите му, тези елементи дразнят обществото с поведението си, със скъпите коли. Главният комисар каза, че системата е инвентаризирала тези хора и ги е поставила под наблюдение. Според него до момента е липсвал т.нар. системен подход и направения от МВР хоризонтален анализ.

Това означава, че по тези хора е работено частично, образувани са досъдебни производства, които са прекъсвани по някаква причина или не са събирани достатъчно и годни доказателства. Калин Георгиев каза още, че не може един полицай да се респектира от престъпник, престъпникът трябва да се респектира от полицейския служител.

„Важното е ние да не ходим на работа от 8 до 17, защото срещу нас се воюва. След като срещу нас се воюва, ние не може да ходим на работа като чиновници, да изпълняваме формално служебните задължения и да очакваме резултати”, убеден е главният комисар на МВР.

На въпрос кога обществото да очаква първите паднали глави от тези 250 – 300 човека криминален контингент Георгиев отговори с думите: „По всяко време всичко може да очаквате от нас”.

Относно заетите служители в МВР той заяви, че министерството разполага с общо 61 170 щатни бройки, от които около 27 000 са служителите с полицейски правомощия. МВР е натоварено с изключително сериозен спектър от услуги, допълни комисар Георгиев. Занимаваме се и с издаване на сертификати за здравословност и необходимост от строителномонтажни работи. Функциите на МВР са заложени по закон, след като законът ни задължава да извършваме и такъв тип дейности, трябва да ги изпълняваме, заяви Георгиев.

Главният комисар на МВР съобщи, че в момента върви спецоперация в столицата, при която е задържана държавна служителка за ДДС измами, но отказа да даде повече подробности.