Не са малко случаите на предизвикани жлъчни и панкреатични кризи от преяждане с яйца по великденските празници. Затова специалистите напомнят за по-внимателно консумиране на количеството яйца в комбинация с козунаците и агнешкото печено в следващите дни.

В училището за бъдещи и настоящи родители, ръководено от Диди Димова, една от темите, които се обсъжда през последните дни, е правилното хранене по Великден.

Валентина и Димитър Георгиеви очакват раждането на своята рожба всеки момент. Те вече знаят и принципите за правилно хранене с изкушенията, които предлага  великденската трапеза.

”Всеки момент ми предстои да родя - затова по великденските празници няма да злоупотребя с храненето. Ще наблегна на салатите, на фрешовете, на по-леките храни”, сподели бъдещата майка.

"Хубаво е да не се прекалява особено. Да избягваме комбинациите с тежки мазни меса и козунаците, тъй като ефектът няма да е добър. По-добре е не повече от едно яйце на ден и 3-4 филийки козунак”, сподели Димитър.

Диди Димова препоръчва да оставим козунака за следобедния чай или за сутрешното кафе.

"И нека яйцата само първите два дни да се консумират както от децата, така и от бременните жени и кърмачките. Въпреки че яйцата са в хладилниците, те крият опасности. Нека да се съобразим с това”, категорична е тя.

Какво още трябва да знаят майките, които кърмят своите деца?  

"Цялата храна, която поема майката кърмачка,  с кърмата се предава на детето. Нека да пощадим кърмещото се бебе, защото прекалявайки с много яйца, можем да предизвикаме белтъчна алергия. По-малките дечица, които за първи път за тях ще бъде този цветен празник с красивата кошница с шарените яйчица, нека не позволим те да се изкушат. Може да им дадем да си играят с изкуствени яйчица, но да не могат да ги консумират. След 10-я месец децата вече могат да ползват детска кухня. Това означава, че може да се включи жълтъка в тяхното меню, но нека да не бъде повече от половин жълтък на ден”, поясни Диди Димова.

Дъщеричката на Оля Александрова вече е на 9 месеца и за първи път тя ще изживее великденските празници с цялата фамилия.  

"Този Великден ще се забавляваме с изкуствени яйца. Ще се учим да се чукаме с яйчица, но няма да получи истинско яйце, така че ще наблегнем на играчките. Също така мога да й дам да опита филийка от козунака, но пак не трябва да прекалявам. Просто да усети празника детето. Ще наблегнем на шарките, на играчките, на лъскавкото, но не и на яйчицата”, разказва Оля.

Специалистите са категорични, че за да изживеем пълноценно с удоволствие и радост великденските празници, добре би било да бъдем по-внимателни на трапезата.