Дванайсет милиона души са заплашени от гладна смърт в Африка след невижданата суша там. Европейският съюз отпуска нови 28 млн. евро за справяне с глада, обяви еврокомисарят Кристалина Георгиева. Тя е на обиколка в Африканския рог.

Комисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи пристигна в Кения, в най-големия бежански лагер в света - Дадаб. Там Георгиева се срещна със семейства, избягали от Сомалия заради глада.

В Дадаб над 400 000 души живеят в бежански лагери, предназначени за 90 000 души. Всеки ден повече от 3 000 сомалийци бягат зад граница, за да търсят храна и сигурност в Етиопия и Кения. Новите мерки за помощ ще осигурят прехрана на най-уязвимите домакинства. Помощ ще бъде предоставена и за защита на здравето на животните и запазване на добитъка в Кения, Етиопия, Сомалия и Джибути.

"Изправени сме пред повече и по-сериозни бедствия. Заедно с промяната на климата и увеличаването на населението, това ще причинява все повече проблеми в бъдеще. Ние трябва да направим всичко възможно, за да подпомогнем, преди всичко, най-бедните хора", коментира Георгиева.  

Сушата и масовото изселване на населението в Африканския рог, в допълнение към високите цени на храните и намаляващите ресурси, причиниха най-голямата хуманитарна криза в света.

За справяне с нея са необходими 1 млрд. долара. Световната банка отпусна 500 млн., а Брюксел- 70 млн.. В същото време зачестяват острите критики по адрес на ООН и на правителствата на страните членки заради мудната им реакция на изключително тежката суша и последвалия я масов глад.