Кметът на Ню Йорк ще махне солницата от масата на нюйоркчани с нов здравословен план. Идеята на Майкъл Блумбърг е да намали прекомерното потребление на сол с една четвърт до 5 години.

Според американско проучване, жителите на Съединените щати ядат два пъти повече сол от необходимата на организма. Завишено е количеството на солта и в продаваните храни в супермаркетите и ресторантите. В резултат, лекарите отчитат повече случаи на сърдечни заболявания и риск от инфаркт сред населението.

"Осемдесет процента от солта в ежедневното ни меню е в самата храна, която купуваме. Останалото добавяме сами при готвенето и консумацията", заяви д-р Соня Ейнджъл.

За да се намали количеството на солта в менюто на нюйоркчани, кметът Блумбърг е предприел хитър и амбициозен план.

"Такива програми вече действат във Великобритания. Производителите на храни се задължават да намалят количеството сол в рецептите си с до 40%. Това ще става постепенно - в продължение на 5 години и така хората дори няма да разберат, че ядат по-малко солено, но много по-здравословно", каза кметът Майкъл Блумбърг.

Безсолният план на кмета засяга едни от най-любимите храни на нюйоркчани - фъстъчено масло, чипс, консервирани зеленчуци, детски закуски, хотдог и пуканки. Въпреки това идеята се приема добре от гражданите.