Инициативен комитет организира утре протест срещу промените в Закона за генномодифицираните организми. Ето какво съобщи в предаването "Тази сутрин" Биляна Манчева, от инициативния комитет.

"Протестът е срещу промените в Закона за генномодифицираните организми. Промените казват, че отпадат забрани, които в момента ни защитават. Отпадайки два основни члена, освобождаваме цялата ни територия за свободно отглеждане на генетично модифицирани организми. Освен това, в този член се споменава и това, че отпадат забраните за пускане на пазара на продукти и такива с части от продуктите с ГМО.

Има специален доклад на РИОКОЗ, в който тези продукти са изброени, с точните производители. Изследванията са доста скъпи и не е възможен в момента контрол, повсеместен, постоянен и носещ сериозни санкции.

В момента допустимата норма е 1% от съдържанието на продукта и, ако е над 14, трябва да пише на опаковката – съдържа генно модифицирани организми".

Зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева направи корекция, като обясни, че в цяла Европа допустимото е 0,9%, т.е. под 1%, а в българския закон е било 0,5%, като сега става 0,9%.

"Защото ние сме част от един свободен пазар и сме длъжни да имаме същите ограничения, които има и в Европейския съюз.

В промените в закона за генномодифицираните храни няма нито един член, освен този, който споменах за съдържанието на генномодифицираните продукти, които налагат етикетиране. Няма нито един член, който засяга пускането на пазара на храни. Въпросът с храните е регламентиран със Закона за храните. Режимът е такъв, какъвто е досега. Няма никакви промени в процедурата", обясни още Евдокия Манева.