На 28 декември в рубриката "Бъдете здрави" във връзка с Коледните и новогодишни празници д-р Вергиния Николова разговаря с диабетолога доц. д-р Калинка Коприварова, как трябва да се хранят децата с диабет.

Специалистът препоръчва на празничната вечеря децата да ядат това, което ще яде цялото семейство с известни много малки ограничения. Могат да бъде съобразени с традициите на семейството, с възможностите на семейството и когато са добре обучени, при еднократно нарушение на диетата няма никаква опасност. Например те могат да ядат сърма с ориз за сметка на намаляване на хляба. Могат да ядат всички останали постни храни, които са предимно въглехидратни, но много добре изчислен да се направи инсулин.

Няма забранена храна  с изключение на баклавата на Нова година. Децата могат да ядат диетична торта. Диетична означава да няма кристална захар, да няма много мазнини и блатовете да бъдат по-тънки, за да не се товари организма с много брашно. Преди приема на тортата да се измери кръвната захар и след това веднага.

Родителите или по-голямото дете могат да реагират с поставяне на допълнителни дози инсулин или допълнителна физическа активност – танци. Те могат да балансират приема на повече калории с повече физическа активност, при непрекъснат контрол на кръвната захар, ако трябва ще се измерва и през час.