Учени от Ягелонския университет в Краков са установили, че една ябълка на ден намалява с една трета риска от развитието на рак на дебелото черво, пише в. "Дейли експрес".

Два плода са достатъчни опасността от злокачественото заболяване да намалее почти наполовина. Това са установили полските специалисти в изследване, обхванало 592 души с рак на дебелото черво. Те трябвало да отговарят на въпроси, свързани с начина им на живот и на хранене. Отговорите на изследваните лица били сравнени с тези на 700 здрави участници в проучването.

Изследователите открили, че ябълките имат мощен ефект срещу рака на дебелото черво дори и за хората, в менюто на които не присъстват други плодове или зеленчуци. Това е поредното проучване, потвърждаващо ползата от "скромния" плод. Известно е, че редовната консумация на ябълки предпазва от редица заболявания и удължава продължителността на живота.