Бирата е едно от най-предпочитаните питиета в жегите. Според последните данни на асоциацията на пивоварите консумацията на тази напитка намалява. На какво се дължи това - репортаж на Кристина Владимирова:
Каква е рецептата за добрата бира? Болшинството хора казват, че най-добрата бира е студената бира.
В заведението, което посети екипът ни, оборотът идва основно от продажбата на бира. Добромир Спасов работи като барман. Казва, че ако се съди по счетоводните книги, този сезон хората пият доста по-малко бира.
"Повечето хора, които идват тук, за порядъка на един престой тук, около 2-3 часа, на човек, може би, 4 бири (...) Има и хора, които за това време пият 10, има и такива, които пият 1-2", каза той.
Че има спад в продажбата на бира, потвърждават и от асоциацията на пивоварите. Основната причина според тях е в икономическата криза!
„Все по-малко хора си купуват бира, все по-малко ходят по ресторанти, бирарии, кафенета и поради тази причина, и поради по-слабия туристически сезон, на така наречения "студен пазар" продажбите бележат драстичен спад - с 35-40%", коментира Ивана Радомирова , гл. секретар "Съюз на пивоварите"
Но, както се казва - всяко зло за добро! Защото в жегите, пиенето на напитки, които съдържат алкохол, не е препоръчително.
"Стара българска поговорка е "Бистра водица - бистра главица". така и в горещините е най-добре да се пие вода", заяви д-р Георги Киряков.
Кризата обаче е свила и пазара на бутилираните води - с цели 5% или казано иначе - тази година сме изпили 18 милиона литра по-малко в сравнение с миналата година.
