Монасите от Гигинския манастир "Св. Козма и Дамян" си произвеждат сами биволско мляко. Те нямат тайни за приготвянето му. Технологията се знае от всяка жена в региона, казва отец Никанор, финансист от Уолстрийт, изоставил светския живот и отдал се на светата обител.
Прясното мляко се сварява до кипване и след като изстине до 38-42 градуса се подквасва с малко кисело и се разбърква добре. Вкусът на млякото е уникален, казват монасите.
Отначало гледали четири-пет животни, сега вече са над 70. Първо продавали млякото в буркани, но вече го предлагат в кофички, като останалите млека на пазара. Нарекли го манастирско биволско мляко. Другата им тайна е манастирската боб чорба – приготвя се запръжка от праз лук, чушки, домати, брашно и червен пипер. Вари се на огън.
Архимандрит Евгени и отец Никанор за кратко време възкресяват светата обител. Знае се, че тя съществува от времето на Второто Българско царство. В началото на ХІХ век е възстановена от светогорски монаси. По времето на комунизма е превърнат ав концлагер. По-късно става пионерски лагер, а после отново осквернена – превърната е в обор. Монасите обаче успяват да върнат хората в единствения действащ манастир в Пернишко.
Допреди години в манастира не е имало и ток. Двама чужденци – руснак и арменец, предложили помощта си и купили инсталация за производство на ток от слънчева енергия. Сега е построен нов параклис, има 27 монашески килии, игуменски апартамент, библиотека, реставрирана е и старата църква на манастира.