Представители на НАП, Икономическа полиция и други контролни органи ще проверят цялата документация по технологичния път и ценообразуването.
Внушителна тълпа от журналисти, водена от ръководството на Агенцията по храните, нахлу в едно от най-големите предприятия за производство на хляб в столицата. Домакините се бяха подготвили като за посрещане на гости, а не на проверяващи.
От ръководството на Агенцията по храните твърдят, че ще проверяват документите, както и мелниците и зърнобазите. Другият смисъл на проверките бил да се установи какво е нивото на предприятията. По време на обиколката из хлебозавода технолозите обясниха, че не влагат нищо нередно в хляба освен брашно, вода и сол.
Не можело да се мине обаче без стабилизатори. По думите на директора на Агенцията за безопасност на храните с влизането в сила на стандарт за хляба използването им ще се забрани.
Според хлебопроизводителите и сега трайността на хляба е 36 часа. Ако спре добавянето на ензими и витамин С, това нямало да повлияе на срока на годност.
Засега не е ясно колко ще продължат проверките.