Българската ракия да стане запазена марка в цяла Европа. Тази идея обсъжда правителството и лозаро-винарската камара. Ще се отрази ли това на цената и на качеството на ракията - разказва Богомил Грозев:

Идеята за запазване на марката витае от няколко години. Но сега от лозаро-винарската камара и Министерство на финансите се заеха да проучват въпроса как може да запазим името, както Гърция направи с узото, а Франция с рома. Казанджиите в Софийско още не знаят какви ще са ползите от собствената марка "българска ракия", но са убедени, ракията е наше, национално питие.

"От година на година младите ми прави впечатление - аз съм от 16 години тук, няма случай тези, които са варили майка му, баща му да са се отказали. Продължават да докарват, товарят си”, каза бай Страфил.

Според специалистите, ако България успее да запази марката „Българска ракия" това неминуемо ще се отрази благоприятно на цената на крайния продукт.

"Значи цената на ракията ще падне с цената на акциза, ако акцизът се намали с около 50%  ракията, нейната цена също ще се намали със 40-50%, тъй като акцизът формира приблизително половината от стойността на ракията в момента в България”, каза Пламен Моллов.

От камарата очакват процедурата по запазване на марката да отнеме около година. Но успоредно с това държавата трябва да се заеме с незаконните производители на ракия и вино. По данни на бранша, у нас нелегалният сектор е над 70 на сто, от което бюджетът търпи огромни щети.

"Ами над 100 милиона са, защото като изчислите количеството, което практически не се облага, а е на пазара...цифрата е такава приблизително”, допълни Моллов.

Лозаро-винарите са против идеята да има нов стандарт за виното - според тях и сега има добре действащи български и европейски регламенти, които се спазват от легитимните производители.