Любимото ядене на баба Ванга e било ориз. Основно тя е предпочитала постен ориз – или с мляко, или с вода, олио и сол. Това казаха на живо за "Тази сутрин" от Петрич най-близките до ясновидката жени, които са били до нея всеки ден и са й помагали.

Иначе ще си хапне от всичко, но блюдата задължително трябва да са наредени на масата, казаха още те.

Ванга много е обичала лютеница – с домати и нарязани на едро чушки, праз лук, счукан в хаванче, нарязани орехи като за баклава, 1 изстискан лимон и маслинки.

Леля Станка пък разкри рецептата на любимия десерт, който ясновидката е обичала да й приготвят – мафиджи. Те се правят с 3 яйца, половин чаша мляко и колкото поеме брашно. Допълнително се приготвя и сироп с една чаша захар и 2 чаши вода.

Първо се разточва кората от приготвеното за мафиджите тесто, те се правят на панделки, които се прещипват по средата, слагат се в олио и се изпържват. После с решетъчна лъжица се слагат в сироп, където престояват 1-2 минути.   

Ванга не е била вегетарианка, казаха още жените. В дома й за Коледа се е правила пълнена кокошка с ориз, а също и сушени чушки, пълнени с ориз и кайма,  като под чушките в тенджерата се е слагал пресен или сушен суджук.  

Жените споделиха още, че Ванга сама си е приготвяла ястията. Освен това, тя много е плетяла.

Как се приготвят мафиджите може да видите в прикачения файл, като за финал ще чуете и изпълнението на петричката фолклорна формация "Хераклея".