Известно е, че морковите подобряват зрението, но не по-малко полезни са някои плодове и листните зеленчуци, пише сп. "Journal of Food Science", позовавайки се на резултатите от изследване на американски специалисти.

Зелените листни зеленчуци и плодовете с жълт, оранжев и червен цвят влияят върху визуалните функции и могат да предотвратят свързаните с възрастта заболявания на очите, обясняват авторите на проучването от университета на Джорджия.

Тези продукти съдържат каротеноиди като лутеин и зеаксантин, които играят важна роля за зрението и влияят благоприятно върху ретината. Лутеинът и зеаксантинът помагат да се намали дискомфортът от ярка светлина и да се ограничи времето за възстановяване от фотостреса, да се подобри контрастът и да се увеличи визуалният обхват.