Освен с много настроение, емоции, пазаруване и подаръци, коледните празници неизменно водят и до преяждане. По традиция спешните кабинети се пълнят с хора, прекалили с храната и алкохола.

Какво причиняваме на организма си с тази злоупотреба и как да му помогнем?

40-дневните пости свършват в полунощ. И макар ястията на Бъдни вечер да са безместни, те са 9 или 12, така че още тази вечер започва "голямото ядене". А после - "Ох, как се натъпках!"

За организма това е истински шок, особено когато е бил лишен от белтъчини и мазнини, ако сте спазвали пост, казват диетолозите.

"Преяждането фактически е точно това - наблъскване за отрицателно време с всякакви храни, нещо което по време на постите не би могло да се получи, защото там храната е по-лека, по-лежерна, по-лесно се смила и изведнъж това голямо количество ще доведе наистина до преяждане", казва диетологът Белчо Христов.

Коледната трапеза е отрупана с туршии, баници, свинско, десерти. Тези енергийни бомби, разбира се, са придружени с много ракия и червено вино. Злоупотребата може не само да помрачи настроението, но и сериозно да навреди на здравето.

Защото по време на постите организмът не е произвеждал ензимите, които разграждат животинските белтъчини и мазнини и преминаването към смесено хранене е стрес за тялото.

"Самите храносмилателни ензими не могат да действат толкова бързо, за да могат да усвоят максимално тези хранителни вещества и има един процес, който малко плашещо звучи, но това е процесът на гниене на храната, която постъпва в организма ни", каза още Христов.

Диетолозите съветват - малки количества от различните ястия, с почивка между отделните видове храни. Голямото преяждане започва тази вечер и продължава утре, на Нова година, Иванов- и Йордановден, затова помнете:

"По малко на често, всяко нещо е отрова, всичко е до доза", посъветва за финал Христов.