Училища, детски градини и ясли са затворени в Стара Загора заради обгазяването с азотен диоксид от снощи. И днес преди обяд обгазяването продължава. Като причина от регионалната екоинспекция посочват засиления автомобилен трафик, отоплението с дърва и въглища и липсата на вятър.

Областният управител на Стара Загора свика снощи кризисния щаб поради регистрирани превишения на алармения праг на азотен диоксид в три последователни часа. Като превантивна мярка в града са затворени училища, ясли и детски градини. Въпреки ниските температури за последните два дни, в града са регистрирани общо осем наднормени стойности на азотен диоксид.

Според заместник-директора на екоинспекцията Красимир Костадинов, наднормените стойности на азотните оксиди ще продължат през следващите два-три дни. Препоръчително е при обявяване на алармен праг да не се напускат жилищните и работни помещения, като се затворят плътно прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност на открито, особено на чувствителните групи от населението, деца, възрастни и хора с астма и хронични белодробни заболявания.

Масовите обгазявания в района на Стара загора затихнаха преди три години и започнаха отново на 19 ноември тази година. При посещението си в града преди две седмици, екоминистърът Нона Караджова обясни, че причината за обгазяването са неблагоприятните метеорологични условия, така наречената инверсия, която се наблюдава при високи температури през деня и ниски през нощта. Тя задържа газовете от битовите замърсявания, автомобилния трафик и битовото отопление в приземния слой.  

По повод обгазяването на Стара Загора, от Министерството на отбраната съобщиха, че вчера от 10 до 15:30 часа на полигон "Змейово" са проведени планови изпитания, но количеството и видът на боеприпасите не могат да предизвикат установеното замърсяване на въздуха в областта. Дейностите на полигона  се контролират от две станции на екоинспекцията, разположени в района. Те не са отчели наднормени количества вредни емисии.