Десет души са станали донори през тази година, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Божидар Нанев. Осем от донорите са от последните пет месеца, като увеличението в сравнение с последните години е четири пъти, посочи министърът.

Той допълни, че в страната са извършени трансплантации през годината на 31 души.

Министър Нанев съобщи, че се подготвя в болничната помощ да бъдат създадени 42 донорски бази. Те ще бъдат изградени в областните и университетските болници, както и във ВМА. Целта е да има много повече възможности за оползотворяване на донорски ситуации, коментира министър Нанев.

По думите му много е важно да не се изпуска всяка възможност за донорство и тя да бъде оползотворена "в името на живота на други хора".

Министърът съобщи, че за догодина се предвиждат повече средства за трансплантации, както и целеви средства за хемодиализа. Той допълни, че в областта на трансплантацията се надява страната ни да стигне европейски нива и да не се налага да се търсят донори в чужбина, или и да се наложат, тези случаи да бъдат ограничени.   

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев, заедно с премиера Бойко Борисов, присъства днес на даряването на два апарата за хемодиализа в университетската болница по детски болести в София.