Благотворителен бал организират тази вечер десетокласници от добричкото училище "Петко Рачов Славейков". Събраните средства тийнейджърите ще дарят на деца с увреждания от Добрич.

За втора година учениците от 10 А клас организират благотворителни инициативи. Този път решили да помогнат на деца с увреждания, защото, според тях, на семействата, които отглеждат болно дете, са необходими много пари. За да се запознаят лично с децата и техните родители, Анна и Иван посетиха дневния център за деца с увреждания в града.

Марти е на 7 години и страда от детска церебрална парализа. Всекидневната рехабилитация е една от най-важните процедури в лечението му, както и за останалите 50 деца, които посещават центъра.

"Най-важното за децата е непрекъсната грижа, двигателна рехабилитация, речево-говорна рехабилитация, която предлага центърът, както и индивидуална работа със специалист", заяви Нина Ангелова, ръководител на екипа.

И ако центърът е оборудван с всичко необходимо, то за родителите е доста трудно да отделят пари за оборудване у дома.

"Баща му има пет крави на село, с които се издържаме. Продаваме си млякото по пътищата, той не е на работа, аз също не съм на работа, даже не мога да стана личен асистент, никой не ме взема на работа", сподели майката на Антон Илиана Георгиева.

"Необходими са тези хубави барбарони, които с тях, те са много удобни за специалистите за рехабилитация, за стоене на детето, за занимавките", заяви майката на Марти.
 
Марти и Антон са две от децата, които за Коледа ще получат от учениците удобен стол за рехабалитация.

"Ако не се сещат през другото време, нека поне по Коледа се сетим за тези деца, те също имат Коледа, но няма да е такава, каквато е нашата", каза десетокласничката Анна.

Средства за благотворителната си инициатива учениците събират от началото на месеца. Поставили са кутия на входа на училището, където всеки ден обясняват и на родители и на съученици, за какво ще похарчат парите. Тече и трескава подготовка за днешния благотворителен бал, за който вече са продали поканите.

"Посланието ни към възрастните е да са по-добри, малко по-добри, понеже се убеждаваме, че не всички хора се отзовават на тази инициатива и са настроени по-скептично и искаме да ги призовем да бъдат по-добри, поне за Коледа", добави ученичката Вяра.