Според поверието, от Игнажден започват коледните празници, а от първия гост в дома ви зависи дали ще е спорна идващата година за семейството. Празникът е на особена почит във врачанското село Игнатица, където и днес традицията е жива.

Раздиплило китни махали в Балкана, село Игнатица открай време приема на този ден гости отблизо и далеч. Но преди да разтворят широко вратите на къщите, млади и стари палят свещичка здраве в чисто новия си и единствен храм у нас, кръстен на свети Игнатий Богоносец.

Заради службата даже животните излизат по-късно на паша. И понеже друго препитание в планината няма, хората следят със зорко око кой пръв ще ги навести на Игнажден. Според това, дали е добър или лош, ще се пълнят кошарите догодина. Полът също има значение.

На стоката в двора пък задължително се хвърля кадено жито.

Днес на трапезата да се слагат само постни манджи. В казана за селския празник ври бобена курбан чорба и задължително се бърка с грамаден черпак.

И още една традиция спазват в Игнатица на този ден колят прасето и приготвят мръвките за празниците. Макар изкушението да е голямо, кълнат се, че блажно до Коледа няма да вкусят.