Ще идват повече македонци, сърби, и черногорци у нас да пазаруват и да почиват. Поне такова е очакването в пограничните ни райони, след като днес за трите държави паднаха визите за страните от Европейския съюз. Засега новият безвизов режим важи само за тези, които имат паспорти с биометрични данни.

Президентът на Република Македония, Георге Иванов, беше сред първите македонски граждани, влезли у нас тази сутрин. На пункт "Гюешево" го посрещна българският държавен глава Георги Първанов. Двамата президенти вдигнаха символично една от бариерите на граничния пункт. По-късно в Банско Георгиев и Първанов разговаряха на четири очи.

След това пред репортери Георги Първанов обяви подкрепата си за усилията на Македония да влезе в НАТО и Евросъюза, а Георге Иванов отговори на въпрос кога ще спре репресивното отношение към неговите съграждани с българско самосъзнание.

Българи и македонци изразиха радостта си от падането на визите.  Жителите на пограничните населени места се надяват да се възроди търговията между регионите и да се увеличи притокът на туристи.

Първата македонска гражданка, която пресече граничния пункт е служителка в пощата в Скопие. До днес не е преминавала през българска територия. Паспортът на Цветанка е с биометрични данни. Тя може да остане в България 90 дни в рамките на шест месеца.

"Старите паспорти, които притежават ще трябва да имат положени в тях визи. Отпадането на визите ще предположи повече брой граждани желаещи да посетят страната, ще имат тази възможност", обясни началникът на ГКПП Гюешево Румен Борисов.

На това се надяват и жителите на село Раненци. Хората тук още помнят годините преди въвеждането на визовия режим. Казват, че е било богато и населено място. С много македонци. Сега в Раненци живеят 130 души, предимно стари хора. Тук се събират и си говорят - за пенсии, за децата. Темата, която ги е развълнувала днес е падането на визите и старите приятели, които ще видят.

"Това за мен отдавна трябваше да стане, тази граница трябваше да се махне. Това е една пречка да се виждат хората свободно. Тука основно от търговия се крепеше. Всичко зависи от цените. Ако имат изгода ще идват", смята Васил Ерджански.

Според Васил по тези места много хора имат роднини в Македония и сега ще могат да си гостуват по-често. Надява се и обеднелите села и градчета да се възстановят така както ги помни. Не всички обаче приемат премахването на визовия режим с носталгията на Васил.

"Сигурно търговска цел ще им е на тях. Те друго няма какво да ни помогнат. Освен ние да им помагаме да влязат в ЕС", смята Емил Димитров.

Дали надеждите на хората по тези места ще се сбъднат е въпрос на време. Примерите по северната и южната граница ясно показват, че от интеграцията печелят всички.

Македонци, сърби и черногорци тържествено отпразнуваха отпадането на визите за страните от Европейския съюз.

В центъра на Белград събитието беше отбелязано със зрелищна заря. Минути след полунощ сръбският вицепремиер, който отговаря за евроинтеграцията Божидар Джелич, придружен от 50 граждани на страната, се качи на самолет за Брюксел, за да отпразнува новата "свобода".

Церемония се състоя и в град Суботица. Оттам група граждани начело със сръбския външен министър Вук Йеремич се отправи към съседна Унгария.