На 19 декември в рубриката "Бъдете здрави" д-р Вергиния Николова посети един от първите специалисти по ултразвукова диагностика на съдовете д-р Лъчезар Гроздински.

Доц. Гроздински работи в Националната кардиологична болница в София. С доплеровото изследване могат да се установят за няколко минути по безболезнен начин дали има атеросклеротични плаки по артериите и каква е степента на стеснението.

Доц. Гроздински обяснява случая с пациентката в кабинета, която е дошла за изясняване на болките в крака. Предположенията са били за наличие на тромбофлебит на вътрешните вени, но чрез доплеровото изследване се установява още по-сериозен здравословен проблем - стеснение над 70% на каротидната артерия. Съветът при такъв резултат е операция. Възможностите са или изрязване на стеснения участък, или поставяне на стент в мястото на стенозата.

Изследването с ултразвук е изключително информативно още при установяване на тромбофлебит на дълбоките вени, защото при оглед те не се забелязват. Болката, която съпровожда възпалението на вътрешните вени, може да наподобява и други болестни състояния. Добрият специалист може да изясни причината бързо.

Изследването с доплер на кръвоносните съдове е оценено от касата около 10 лв., а платеното изследване е около 50 лв.