В края на седмицата bTV и предаването "Тази сутрин" ви предлагат една добра новина от света на киното. Освен че тази вечер е премиерата на световния хит "Аватар", непосредствено преди прожекцията му киноманите ще могат да видят и първите монтирани кадри от най-новия български филм - "Мисия Лондон". Поли Ботева повдигна завесата пред един от най-обещаващите нови български филми.


"Мисия Лондон" е по едноименния роман на Алек Попов. Режисьор и продуцент е Димитър Митовски. Основното действие на филма се развива в българското посолство в Лондон. Макар и да изглеждат абсурдни, някои от най-смешните моменти във филма са базирани върху истински истории.

"Историята е доста по-изчистена. Всички онези ненужни неща от романа са редуцирани, образите са по-задълбочени, тъй като Алек сега ги видя през погледа на "днес", на времето, в което живеем сега, все пак този роман е писан около 1998 - 2000 година. Всичко е осъвременено, действието се развива тук и сега", разказа за bTV режисьорът Димитър Митовски.

Вече са готови и първите монтирани кадри, които всъщност представят основните персонажи във филма. Веднага след празниците режисьорът, заедно с екипа си, заминава за Швеция, където всъщност ще бъде завършена продукцията.

"Аз смятам, че на този етап филма се получава точно така, както на мен ми се иска. Дано това, което ще се случи в Швеция също да е такова, каквото бих искал да бъде и смятам, че наистина ще имаме един много добър филм, един филм, който българите чакат от 20 години", каза още Митовски.

Във филма участие вземат едни от най-добрите български артисти. Любо Нейков влиза в ролята на колоритния готвач - тариката Коста Баничаров. Ани Пападопулу е студентката Катя, а Юлиан Вергов играе посланика ни в Лондон Варадин Димитров.

"Mоят герой не е смешен сам по себе си, а ситуациите, в които изпада. Така ми беше приятно, когато се заливаха от смях всички, пък аз не знам за какво става въпрос. После когато гледаме монитора наистина изглежда доста смешно", сподели Юлиян Вергов.

"Мисия Лондон" е и със специалното участие на Алън Форд от "Две димящи дула" и "Гепи".

"Изиграл съм много роли в живота си и хората ме свързват най-вече с гангстери, защото са ме виждали предимно в такива филми, но героя, който аз играя в "Мисия Лондон" - Робърт Зиблинг, е бизнесмен.Той очевидно има предишна история и аз мога само да си въобразявам в какви приключения, бизнес приключения, е бил в миналото, с които се е справил, а може би не", разказа звездата на английското кино Алън Форд.

Във филма ще видим и някои известни личности в нетипична за тях светлина. Фолк певицата Андреа е убиец от руската мафия, а роля имат и ексдепутатът Павел Чернев и певецът Орлин Горанов.

"В един момент имаше доста смешки и закачки, в един момент нямаше време за нищо друго освен за снимки, защото един ден закъсняваме, друг ден не и така нататък. Така или иначе работата трябваше да се свърши", каза още Юлиян Вергов.

"Мисия Лондон" ще бъде на голям екран през април 2010 година. bTV е основен медиен партньор на новия бълграски филм.