Земетресение разтърси Португалия, както и части от Испания и Мароко през изминалата нощ, съобщиха геофизичните институти на трите страни. Няма щети и жертви. Според португалския Институт за метеорология земетресението е било от шеста степен по Рихтер, испанските сеизмолози са регистрирали магнитуд 6,3, а Мароко - 5,5 по скалата на Рихтер.

Трусът е регистриран в 01,37 ч. по Гринуич с епицентър в Атлантическия океан на около 100 км югозападно от нос Сао Висенте, Португалия, на дълбочина 58 км, съобщи испанският Географски институт. Земетресението е било в морето.

Трусът беше усетен в цяла Португалия, включително в северната част на страната. То е продължило няколко минути, но е било усетено от жителите за 5-8 секунди и е било последвано от осем вторични труса с магнитуд до 2,3 по Рихтер. Много хора избягали паникьосани на улицата, съобщиха от португалската Гражданска защита.

Трусът е бил усетен и в южния испански район Андалусия, където някои хора буквално усетили как се движат къщите им. В Мароко земетресението е било усетено в от Казабланка на север до Маракеш в централната част на страната.