В неделя или в понеделник (20 и 21 декември) ще бъде подписан Националният рамков договор за 2010 г. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Валерий Митрев пред журналисти в Сливен.

Той добави, че преди два дни са били окончателно изяснени всички противоречия между НЗОК и представителите на Българския лекарския съюз, и може да се смята, че неформално договорът е приет. Според него след направените днес промени в Закона за здравното осигуряване и предстоящия форум на БЛС в събота, който трябва да упълномощи ръководството на съюза, договорът ще бъде подписан.

НРД винаги е бил финансов инструмент за реформи в здравеопазването, посочи Митрев. Той отбеляза, че в договора е заложена възможността за преструктуриране на 18 клинични пътеки - 16 за долекуване и две за продължително лечение, както и три пътеки за пациенти с тежки случаи. Създадени са нови 11 клинични пътеки и е повишена цената на 32 клинични пътеки, които досега са били крайно недофинансирани.

Осигурява се пряк достъп на децата до педиатър, без да е необходимо да преминават през личен лекар. Митрев посочи, че и в условията на криза Министерството на здравеопазването запазва като свои приоритети детското здравеопазване и спешната помощ, за която средствата са увеличени с 30 милиона лева.

Във връзка със здравната карта на региона в областната управа в Сливен днес Митрев има отделни срещи с представители на държавните и частните здравни заведения. В срещите участва и областният управител Марин Кавръков, който предложи идеята под формата на холдинг или консорциум да бъдат обединени кадровите и финансовите ресурси на областите Сливен и Ямбол за осигуряване на по-добро здравеопазване и в отдалечени райони като Твърдица, Котел и Болярово.