Да се създаде международен трибунал за сомалийските пирати – това е едно от предложенията на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за борба с продължаващите нападения срещу търговски кораби край бреговете на Африка, съобщи Асошиейтед прес.

Бан представи пред Съвета за сигурност седем варианта - от подкрепа за отделни държави до международен трибунал, създаден с решение на органа с най-много власт на световната организация, посочва АП.

По време на заседанието на Съвета за сигурност постоянният представител на Кения в ООН Захари Мубури-Муита окачестви пиратството като "бързо мутиращо многоглаво чудовище", което създава сериозни икономически проблеми за цяла Африка заради увеличението на транспортните и застрахователните разходи и намаляването на приходи от туризъм в района.

Предложенията на Бан Ки-мун бяха приети като "солидна основа за бъдеща работа с цел да се разшири международното, регионалното и двустранното сътрудничество в изправянето на пиратите пред съда".   

Съветът за сигурност вече въведе международни санкции срещу пиратите и одобри преследването им в сомалийски териториални води с всички необходими средства "с цел да се прекратят актовете на пиратство и въоръжен грабеж по море", посочва АП.

Съдебното преследване на заловените пирати обаче се оказа труден за решаване проблем, дори за САЩ. Миналата седмица американски съд отхвърли обвиненията в пиратство срещу шестима сомалийци, нападнали американски военен кораб в Аденския залив.