Мемориалът, който ромският лидер Кирил Рашков издигна над семейната гробница на Централните гробища в Пловдив, вчера бе съборен. Цар Киро ще бъде глобен, заради незаконния строеж. Общината е издала разрешение само за поставяне на временен навес. Кирил Рашков твърди, че не е бил предупреден за ограничения във строежа.

„Нито се сърдя на директора на Централните гробища в Пловдив, нито на Славчо Атанасов (кмет на града, бел.ред.) нито на ДНСК, защото можеха, когато почнах да строя, да си изпратят представител, да следят строителството и да ми кажат: вие на спазвате тези правила, т.е. трябва да имате такива параметри, такава скица виза, трябва да имате разрешение от някъде... Или най-малко да си викат контролните органи, за да мога аз да спра, да си изкарам скици визи и т.н.”, коментира в интервю за bTV Кирил Рашков – Цар Киро.

„Кой както е почнал и ако сгрешил нещо така ли трябваше да го направят за 20-25 квадрата плоча във въздуха, да вдигат сензация, да направят нещо, което не се полага да го направят?”, попита Рашков. Каза, че не е знаел, че няма право да издига покрив над гроба, и че е огорчен.

„Не само аз, ами там 20-30 българи и казаха: Може ли циганин да прави такава работа. Именно това е борбата и това е начинът на демокрацията в света – да има равенство, а не комунизъм. Българите са си българи, но и ние сме българи. И ние може да ги наричаме с други имена, но няма да го направим”, каза Цар Киро.

Кирил Рашков се оплаква и от бездействието на прокуратурата. Изпратил бил няколко жалби заради тенденциозното, по думите му, отношение на бившата кметица на село Катуница - София Христева. Ако не бъдат взети мерки, той заплашва, че над хиляда роми от цялата страна са готови да тръгнат към Пловдив. (Цялото интервю чуйте в прикачения файл)