Любителите на чая и кафето са изложени на по-нисък риск от развитието на диабет тип 2, съобщават Би Би Си и Ройтерс, позовавайки се на анализ на 18 отделни изследвания, направен от австралийски специалисти.

Хората, които предпочитат кафе без кофеин, ще се зарадват на новината, че то има най-голям благоприятен ефект, обясняват авторите на проучването от университета на Сидни. За целите си те са анализирали данните от 18 предишни проучвания от периода между 1966 и 2009, обхванали близо 500 000 души.

Анализът показва, че за хората, които пият по три или четири чаши кафе или чай дневно, рискът от развитието на диабет тип 2 намалява с една пета. Същото количество безкофеиново кафе оказва най-благоприятно въздействие, намалявайки опасността от заболяването с една трета.

Комбинираните и анализирани данни сочат, че всяка допълнителна чаша чай или кафе понижава риска със 7 процента.

Защитният ефект на ободрителните напитки явно не се дължи само на кофеина, както подсказва откритието, че най-добре действа безкофеиновото кафе. Учените допускат, че други съставки като магнезий, лигнани или хлорогенна киселина, оказват благоприятно въздействие.

Диабет тип 2 често се свързва със затлъстяването. Болестта обикновено се развива след 40-годишна възраст, когато тялото все още произвежда инсулин, но той не е достатъчен или не функционира правилно, припомнят изследователите.