
Лекарите предупреждават, че именно Коледа и новогодишните празници са сезона на трихинелозата.
Човек може да се зарази по два начина. Първият е консумирането на дивечово месо. Затова, отсега нататък ловците са задължени, когато убият глиган, сърна или елен, да дадат месото
за изследване от ветеринарен лекар.
Вторият начин за заразяване с трихинелоза е чрез домашните прасета. Свинята като всеядно животно яде дори мишките и плъховете в кочината си. А именно тези гризачи са основните преносители на болестта.
Според новата наредба на Министерството на земеделието всеки, който коли прасе трябва да предостави месото му за изследване.
Симптомите на заболяването са като при грипа - висока температура, болки в мускулите, подуване на клепачите.
Болестта се развива 20-30 дни след консумацията на заразено месо и може да има летален изход.
Свинският врат, суровата и пушената наденица са най-опасни, особено, ако са от неизследвано месо.
Рискът от заразяване намалява, когато свинското месо се нареже на ситно, вари се два часа при температура 70 градуса и след това се готви или пече.