
Екип от Харвард установи, че мъжете, които пият много кафе, са с 60 процента по-малко застрашени от агресивни тумори от тези, които избягват ароматната напитка.
Кафето влияе върху начина, по който организмът разгражда захарите, както и върху нивата на половите хормони. Те пък са свързани с рака на простатата.
Учените не са сигурни кои съставки на кафето имат положителен ефект. То съдържа много биологично активни компоненти - минерали и антиоксиданти, които ограничават увреждането на тъканите, дължащо се на освобождаване на енергия в клетките.
Изводите от изследването се основават на наблюдения върху 50 000 мъже от 1986г. до 2006г. Учените изтъкват, че за много малко ежедневни неща е установено да намаляват риска от рак на простатата. Затова за тях ще е много вълнуващо, ако резултатите им бъдат потвърдени от други изследвания.