Близо 600 души са загинали при катастрофи от началото на годината у нас. Черната статистика беше отброена тази сутрин по повод Световния ден в памет на жертвите на пътни инциденти. И въпреки че тенденцията е за намаляване на броя на жертвите, България остава сред първите страни в Европа с най-много загинали и ранени.

И тази нощ броячът на жертвите на катастрофи до  ВМА е отброил поредните трима загинали при катастрофи за последните 24 часа.

За последното десетилетие жертвите на пътя у нас са около 9 000 души

95% от катастрофите с фатален край стават по вина на шофьора. В четири на сто от случаите - грешката е на пешеходеца. Статистиката също така показва, че най-опасните пътища в България са първокласните и второкласните. За сравнение през 2010 година при катастрофи на магистрала са загинали 36 души, а на първокласните пътища - 190, на второкласните пътища за загинали 96 души.

Войната по пътищата у нас е дала повече жертви от войната в Афганистан. От началото на годината 581 души са загинали при катастрофи срещу 469 загинали при сраженията в Афганистан.

Пострадалите

Преди година кола връхлита върху Венцислав Вълчев, докато стои на тротоара и чете вестник. След няколко месеца на възстановяване Венцислав вече е добре. Той обаче вече гледа по различен начин на шофирането и се надява всички шофьори да осъзнаят каква отговорност носят зад волана.

"Шофирането е мислене - просто да помнят, че във всеки един момент някой може да пострада заради тях", призова Венцислав Вълчев.

Според статистиката за последните 3 години броят на загиналите на пътя е намалял. Ранените обаче остават същите, което показва, че инцидентите не намаляват. Особено внимание напоследък се обръща на младите и неопитни водачи, защото те причиняват най-тежките инциденти.

"За съжаление всяко българско семейство има пострадал при катастрофа за последните 10 години. Изчезнал е един град с размерите на Троян", каза Владимир Тодоров, Асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Около 5% от катастрофите стават заради употреба на алкохол

Процентът нарежда България сред първите страни в света на водачи, които се качват пили зад волана. За полицията проблемът е  в манталитета на българите, които продължават да приемат, че да пиеш и да караш е нещо нормално.  

"Роднините и приятелите са видели, че този човек е употребил алкохол, не са го възпрели, качили са се в колата и съответно той или пътниците са пострадали", каза Антон Антонов, началник "Пътен контрол", МВР.

Кои са най-опасните пътища у нас?

Петолъчката между Сливен и Карнобат, участъкът Стара Загора - Нова Загора и трасето Плевен - Русе - Бяла оформят топ 3 на най-опасните пътища, взимащи всяка година най-много жертви.

1 млрд. лв. за ремонт на пътища иска страната ни от ЕС за следващата година, с които щели да се оправят 1500 км. Най-важен обаче си остава човешкият фактор, затова днес и ние ще се включим към призива на полицията - карайте внимателно, спазвайте правилата и нека броячът тук зад мен да стане безполезен.

Призивът

Днес в 19.30 часа във всеки дом поне за малко да бъде запалена свещичка на прозореца в памет на жертвите на пътя.

Безплатни прожекции на филми и демонстрация за безопасно движение ще се проведат в кино Одеон. Хепънинги  ще се проведат в общо 19 града в страната. Всички инициативи са част от националната кампания „Информирани и здрави”, която се провежда под мотото „Животът е с предимство”, организирана със съдействието на здравното министерство.

 

Да си спомним за тези, които не са между нас

да почетем тяхната памет и изкажем съчувствие към семействата им, призовават от Българска асоциация на пострадали при катастрофи.