Втори задържан за жестокото убийство в Борисовата градина. След едноседмично издирване Николай Русинов беше арестуван на влизане в България на Летище София. Вместо на разпит, в късния следобед той беше отведен на събеседване с психолозите на МВР.

От момента на задържането му никой не е поискал да се срещне с него, нито пък той е изявил желание да се види със своите близки. Посетен е единствено от адвоката си, който предстои да се включи в действителния разпит.

Какво се случи от ареста му досега?

В 9.50 часа днес слизат пътниците от Истанбул. Служителка на гранична полиция разпознава мъж, чиято снимка е по медиите от няколко дни. И го задържа още преди паспортна проверка. Мъжът не оказва никаква съпротива. И запазва мълчание. Час и половина след ареста му соченият за втория убиец на Яна влезе в столичната полиция.

В една от стаите там той отказа да дава показания до пристигането на адвокат. Оказва се, че Николай Русинов се е свързал със защитника си още в чужбина и той го е убедил да се върне и да съдейства на полицията.

От самолета заподозреният слиза с ръчен багаж и куфар. Той е напуснал страната четири дни след убийството на Яна.

„Имаме и друга информация, че е пътувал до Румъния, но това са само оперативни данни, които бяха проверявани като възможности за неговото напускане на страната”, уточни вътрешният министър Цветан Цветанов.

Засега надделява версията, че Николай се е срещнал с Яна в Борисовата градина, имали са близки отношения, но вероятно неговата роля свършва до тук.

Според информацията досега той ще бъде задържан поне за 24 часа. Разпитите тепърва ще изяснят участието на първия задържан - Пламен Трифонов, косми от когото бяха намерени по тялото момичето.

Реакцията на обществото

Във „Фейсбук” акцията в негова защита набира сила - над 350 души са се присъединили към групата „Чеци не е убиец” (бел. ред - Чеци е прякорът на издирвания до днес и вече задържан Николай Русинов).

На обрания полюс са настроенията в родното място на Яна - там роднините искат най-тежката присъда и бърза справедливост.

Първият задържан Пламен Трифонов е с постоянна мярка за неотклонение. А за издирвания до днес Николай Русинов - предстоят разпити и прокуратурата тепърва да се произнесе.

Яна Кръстева беше открита мъртва на 10 юли в Борисовата градина в София. Тя е била бита и удушена часове след концерт на стадион "Българска армия" предната нощ.